Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Artikler om forsikre / Hvor ofte skal du vaske tak og takrenner?
takstein med mose

Hvor ofte skal du vaske tak og takrenner?

Mose, alger og annen groing er takets fiender uansett årstid. En god takvask og sjekk av takrennene bør være en del av det årlige vedlikeholdet for alle huseiere. Her er rådene du bør få med deg.

Våre beste tips til takvasken

Det kan være lett å utsette en tidkrevende oppgave som den utvendige takvasken. Samtidig kan en ettermiddag eller to på taket, spare deg for tusenvis av kroner, og bidra til at takstein, shingel eller takplater holder seg fine i flere år til.

Først bør du tenke sikkerhet før du tar jobben selv. Riktig verneutstyr som høydesikring, hansker, vernebriller, gode sko, stige og kost, er noe du bør ha tilgjengelig. Dette er ikke jobben for noen som har høydeskrekk, derfor anbefaler vi så klart å leie inn hjelp hvis du er redd for å bevege deg i høyden eller mangler riktig sikringsutstyr.

Fordi mose holder på fuktighet, kan den gi frostspreng på tekkingen når vinteren kommer. Det å vaske taket før kulden setter inn, enten i løpet av sommeren eller høsten er derfor ekstra lurt.

En sjekk av taket og takrennene på hytta er også viktig. Gjør samme jobben der hvis hytta har takstein, shingel eller plater som må vaskes. 

Ulike tak krever også ulik behandling. For de fleste tak vil du likevel kunne komme langt med en kjemisk takvask som dreper mose, sopp og alger. Slike midler får du tak i de fleste byggevareforretninger. Start ovenfra og jobb deg nedover. En god skurekost som kommer til på begrodde områder er også alfa og omega uansett taktype. Høytrykkspyleren skal du derimot være litt forsiktig med, da den kan gjøre mer skade enn nytte når du først er i gang. Som hovedregel er derfor en lang hageslange med godt trykk en trygg måte å rense vekk de kjemiske midlene. Noen tak kan i tillegg etterbehandles med gode produkter så mose og alger ikke skal feste seg like godt.

Når taket er rengjort er det lettere å sjekke det for skader, sprekker eller tegn på feil som bør rettes opp i. Hvis det ikke er tett eller det mangler takstein på noen steder, må dette repareres så snart som mulig. Og før du gir deg for dagen bør du rydde opp mose og annet som har falt ned langs huset, og ikke minst rense takrennene. Her kan det fort bli tett etter en vask av taket, derfor bør du ikke glemme denne jobben.


Takrenner krever hyppigere sjekk

Takrennene sin jobb er å lede vann vekk fra huset. Er renna tett når regn og uvær herjer ute, får du vann inn der du slettes ikke ønsker det. Bruk gode hansker og få vekk løv, bark, furunåler og annet skitt som kan ha samlet seg i løpet av sesongen. Og sjekk at rister og nedløp ikke er tette.Selv om taket ikke krever vedlikehold like ofte, bør takrennene få en sjekk litt hyppigere, spesielt hvis du bor i regnutsatte områder i landet.

Gi oss tilbakemelding