Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Månedskommentar februar
Illustrasjon av utvikling i form av røde og grønne grafer

Månedskommentar februar

Ser vi en dekobling av særlig amerikansk økonomi og aksjemarkeder og resten av verden?

Svært få land holder nemlig tritt med USA med hensyn til vekst og børsoppgang, i år som i fjor. Og igjen er det «kunstig intelligens» og de største teknologiselskapene som preger stemningen. Den amerikanske børsen er opp nesten 15% (omregnet i NOK) hittil i år. Oslo Børs? Den er ned ca. 2%…

Mye er galt med Amerika?

Og de fleste av oss er litt ubekvemme med den stadig større sannsynligheten for at presidenten i USA vil hete Donald Trump i 2025. Han leder primærvalgene overlegent, og kun Nikki Haley er igjen i racet for å bli republikansk presidentkandidat i høst. Samtidig er det USA som har de beste universitetene og de beste selskapene. Det er rett og slett USA som finner opp fremtiden vår. På godt og vondt! I snart 30 år har amerikanske aksjer, gjennom tre store «bullmarkeder» og to store «bearmarkeder» knust resten av verden. Det eneste som har holdt følge er faktisk norske sparebanker!

Men selv om den amerikanske børsen har noen fantastiske selskaper, er det også tegn ved den amerikanske økonomien som bekymrer. USA kjører budsjettunderskudd på 7-8% av BNP og har ingen planer om å slutte med dette. Det vil gi en veldig vekst i offentlig gjeld fremover, men det virker usannsynlig at noen av presidentkandidatene eller Joe Biden vil kutte i dette forbruket. Og det er heller ikke et presserende problem for USA. Vi låner jo de gjerne penger, og investere gjerne i de «magnificente» aksjene de har der borte.

Lyspunkter i Europa

I Europa er det – til tross for en helt annet økonomisk klima – også lyspunkter å se. Innkjøpssjefsindeksene er opp, men henger igjen for tysk og fransk industri. Energiprisene har kommet ned. Den britiske økonomien virker faktisk sterk, til tross for den selvskadingen man gjerne påførte seg selv de første årene etter «Brexit».

I Norge må vi si at husholdningene er i overraskende god form

Boligmarkedet har kommet sterkt tilbake i 2024, med en vekst på over 5% for OBOS-prisene i januar og februar. Arbeidsmarkedet holder seg sterkt, og konsumenttilliten har begynt å krype sakte oppover fra de historiske bunnpunktene rundt årsskiftet 2022/23. Kanskje er det faktumet at rentetoppen synes nådd og at man har utsikter til fortsatt høy sysselsetting og kraftig lønnsvekst i år. Inflasjonen er fortsatt høy i Norge, og den bør nok komme betydelig ned fra dagens nivå, før man starter å kutte rentene.

Næringslivet i Norge nyter godt av at fisk-, olje- og energiprisene fortsatt er høye (i norske kroner). En svak krone gir også «konkurransedyktighet» til det norske reiselivet, både for oss nordmenn og utlendinger. Dermed opprettholdes aktiviteten i overnatting- og serveringssektoren, som også er en viktig sektor, også i mange distrikter.

Av Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Gi oss tilbakemelding