Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Artikler om forsikre / Har du husket å sjekke røykvarsleren?
Pappa og sønn ser på en røykvarsler

Har du husket å sjekke røykvarsleren?

1. desember er røykvarslerens dag. Bytt batteri i tide – det redder liv.

Fire av ti bryr seg ikke om at det er røykvarslerens dag, viser en undersøkelse Frende Forsikring har gjort. Men tidlig varsling redder liv hvert eneste år!

Hvorfor er det så viktig å sjekke røykvarsleren?

Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg handler det om minutter og sekunder for å redde liv. Derfor er det viktig med tidlig varsling, og det er det røykvarsleren er til for. Vi vet at røykvarsleren redder minst ti liv hvert år.

For at røykvarsleren skal virke må den ha batteri eller strøm.

Bruk et ekstra minutt på å bytte batteriet.

Røykvarsler og batteri

Hvor ofte må jeg bytte batteri i røykvarsleren?

Det er anbefalt å bytte batteri i røykvarsleren en gang i året. Røykvarslerens dag er 1. desember, og mange velger å bytte da. Du må selvfølgelig også bytte batteri når røykvarsleren piper for å varsle at den snart er tom for batteri.

Hvor mange røykvarslere må jeg ha?

Vi anbefaler en røykvarsler på hvert soverom. Spesielt barnerom er viktig, fordi barn sover ekstra tungt. De nyeste røykvarslerne har en stemme som sier «brann, brann», i stedet for piping vi voksne er vant til å reagere på.

Det er også lurt å ha røykvarsler i nærheten av rom hvor du har vaskemaskin eller tørketrommel, kjøkken, og ved rom hvor du bruker levende lys.

Den nye forskriften om brannforebygging krever minst en røykvarsler i hver etasje. Det skal være minst en varsler per 60 kvadratmeter i boligen, og det skal ikke være lengre enn tolv meter mellom røykvarslerne i et hus.

Hvor ofte må jeg teste røykvarsleren?

Har du vært lenge borte er det lurt å gjøre det til en vane å sjekke røykvarsleren. Mens du har vært borte kan batteriet ha gått tomt, uten at du har hørt pipingen. For å sjekke holder du inne testknappen til det piper.

Det kan også være lurt å teste røykvarsleren med røyk fra en fyrstikke eller en testgass. Da får du sjekket om den reagerer på røyk, slik den skal.

Det er mange som ikke bryr seg om å sjekke røykvarsleren

En undersøkelse vi i Frende har gjort, viser at fire av ti ikke bryr seg om at det er røykvarslerens dag. De yngste er dårligst på å sjekke røykvarsleren. Det betyr at studenter og lærlinger og mange som bor på hybel ikke sjekker om røykvarsleren virker. Kjenner du noen som bør minnes på det?

Kilde: frende.no

Gi oss tilbakemelding