Gå til sideinnhold
Hjem / Gaver og sponsing / Særskilte gaver / Vokterne av Geitungen Fyr: – Det har vært krevende
Vokterne av Geitungen Fyr

Vokterne av Geitungen Fyr: – Det har vært krevende

I år mottok banken nærmere 350 søknader til Gavefondet. Blant disse finnes det mange inspirerende kundehistorier vi ønsker å dele.

Hver andre uke i perioden mai til oktober, setter en gruppe frivillige på vegne av Haugesund Turistforening kursen ut mot Geitungen Fyr. Men å komme seg ut til fyret – det har ikke alltid vært like lett.

Etter å ha fått støtte av Skudenes & Aakra Sparebank til et tidligere prosjekt ute på Geitungen, bestemte Haugesund Turistforening seg for å nok en gang prøve lykken.  

– Skudenes & Aakra Sparebank har vært delaktige i bryggen vi fikk bygget her ute for noen år tilbake. De er jo alltid på leit etter gode prosjekter som de kan gi støtte til, så da var tanken om de kanskje kunne ha mer støtte til oss, forteller styreleder i Haugesund Turistforening, Karl Andreas Knutsen.

Geitungen Fyr

Haugesund Turistforening har driftet bygningene på Geitungen Fyr siden år 2000. Etter gjenåpningen av overnattingsfasilitetene i 2018, har øya våknet til liv på nytt.

Geitungen Fyr

Fyret på Geitungen nærmer seg 100 år, men har ikke vært i drift siden 1994. Den tidligere fyrvokterboligen har siden den gang blitt omgjort til turisthytte, hvor det i dag leies ut 8 soverom til reisende. Til tross for at boligen har gjennomgått flere renoveringer i løpet av årene, er byggene vernet, og stilen og møblementet i boligen gjenspeiler i stor grad hvordan det så ut på den tiden fyrvokteren selv bodde i huset. Det samme gjelder de tilhørende naustene utenfor, som vanligvis blir benyttet av båtturister og bedrifter.

Flere hundre besøkende

På vei til fyret har Karl Andreas med seg kompisene og medfrivillige, Kjell Arvid Jakobsen og Egil Falnes. I en vellykket sesong har Geitungen Fyr gjerne opptil 400 besøkende, og for å holde hjulene i gang kreves det en del vedlikehold mellom turistbesøkene.

Nå har det bodd en del folk her ute, så nå har det kommet inn rapport at det mangler tørkepapir og litt andre saker. Da er vi ute med ressurser og utfører en rutinemessig kontroll

Karl Andreas Knutsen

Krevende tilkomst

For å komme til Geitungen må man benytte seg av båt. Tidvis kan dette være krevende, da vestlandsværet stadig byr på både sterk vind og sjø. Mens turistene ankommer øya enten via eget fartøy eller ekstern båttransport, benytter Haugesund Turistforening seg av foreningens egen arbeidsbåt. Denne har Karl Andreas ventet lenge på å få oppgradere.

– For vår del gikk det på sikkerheten. Det er ikke alle som er like båtkyndige og båten som vi hadde tidligere hadde en del feil og mangler. Da meldingen kom om at vi var bevilget de pengene som trengtes for å kjøpe ny båt, ble vi utrolig glade, forteller han.

Med ny brygge og en pålitelig båt på plass, har driften ute på Geitungen blitt betydelig mer effektiv.

– Det er en skikkelig god arbeidsbåt med 50 hestekrefter. Nå reiser vi kjapt frem og tilbake dersom det skulle være noe. 

To personen lesser av frakt fra båten
De frivillige lesser av den nye båten ved bryggen. Til tross for at fyrvokterboligen for det meste er selvbetjent, er det fortsatt en del jobb som må gjøres.

Nær å gi opp

Videre forteller han at de frivillige består av totalt ni stykker som bytter på tilsynet ute på Geitungen. Vanligvis er de en gruppe på to eller tre personer, hvor de fleste kjenner hverandre fra før.

– I pandemien sto bygningene nærmest og forfalt. Haugesund Turistforening var egentlig nære å gi opp her, men da saken kom opp i styret, fikk vi lov til å fortsette hvis jeg skaffet folk som kunne hjelpe til å drifte, sier Karl Andreas.

Avhengig av støtte

For Karl Andreas handler Geitungen-prosjektet om å bevare kulturminnet og samtidig kunne støtte den lokale næringen.

– Vi er avhengig av bistand utenfra, og er derfor veldig opptatt av at alle aktørene skal bidra slik at de eksterne leddene får sin del, slik som båttransporten vi benytter oss av, sier han.

I tillegg til støtte fra banken og andre sponsorer, bidrar også Kystverket og Karmøy Kommune med sin andel til bevaring av bygningene på øya. Utover det, hviler mye av ansvaret på Haugesund Turistforening.

– Å skaffe slike midler er ikke enkelt. At vi får penger fra gavefondet er kjempeflott og vi er veldig takknemlige for den raske responsen fra Skudenes & Aakra Sparebank. Det bidrar jo til at vi kan drive videre, avslutter Karl Andreas.

Gi oss tilbakemelding