Alt om boligkjøp
Du få en personlig rådgiver i banken som er med gjennom hele prosessen. Vi vil gi tryggheten du trenger.
Hva avgjør hvor mye du kan låne?
Egenkapital
Du må ha 15% egenkapital når du skal kjøpe bolig. Det er penger du har spart opp enten på konto eller BSU. For å regne ut hvor mye du kan kjøpe for, kan du ta beløpet du har spart og dele på 0,15. Tallet som dukker opp gir deg en pekepinn på hvor mye du kan kjøpe for. Egenkapital kan helt eller delvis erstattes av kausjon.
Eksempel: 300 000/0,15 = 2 000 000 kr
Kausjon
Å kausjonere betyr at en person stiller sikkerhet (som regel i form av pant i bolig) for en annen sitt lån. Det vanligste er at foreldre, eller tilsvarende nære, kausjonerer for barn slik at de har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet selv om de ikke har spart opp nok egenkapital.
Når du kausjonerer tar du ett stort ansvar, det innebærer i at du er ansvarlig for den del av lånet som du kausjonerer for, dersom låntaker ikke betaler. Snakk gjerne med oss dersom dere har spørsmål om kausjon eller alternativer til kausjon.
Betalingsevne
Betalingsevne sier hvor mye du kan låne ut i fra inntekten og kostnadene du har. Vi må regne ut hvor mye du klarer å betale i renter og avdrag, i tillegg til alle de andre faste kostnadene dine. Faste kostnader er utgifter til mat, strøm, streaming, bil og forsikringer og mye mer.
Alle banker bruker budsjettet til SIFO for å beregne gjennomsnittlige månedlige utgifter. Her kan du sjekke ditt eget budsjett.
Har du ikke god nok betalingsevne anbefaler vi at du likevel tar kontakt med oss, så ser vi på hvilke løsninger som er innen rekkevidde.
Gjeldsgrad
Du kan låne opptil 5 ganger inntekten din. Hvis dere er to som skal låne, er det samlet inntekt som brukes i beregningen. Gjelden inkluderer alle lån, som studielån, billån og kredittkort, ikke bare boliglån.
Medlåntaker
Dersom låntaker ikke har tilstrekkelig betjeningsevne, er medlåntaker et alternativ. Det mest vanlige er at foreldre tar opp lån sammen med barnet.
Når du er medlåntaker tar du et stort ansvar, det innebærer at du er ansvarlig for hele lånet sammen med låntakeren. Dersom låntaker ikke betaler, vil du være ansvarlig for å betale.
Medlåntaker bør vurdere om de på et senere tidspunkt ønsker å låne penger fra banken, enten det er for å pusse opp eller kjøpe ny bolig. Å stå som medlåntaker kan begrense ønsket låneopptak dersom man er medlåntaker på et annet lån.
Spar penger
Det lureste du kan gjøre mens du venter på at du kan kjøpe din egen bolig, er å spare egenkapital. Vi anbefaler at du spare i BSU eller i BSU2. Da får du bankens beste rente og skattefradrag.
Lag budsjett
Da får du oversikt over inntekten din og alle kostnadene du har. Du ser hvor mye som er igjen når du har betalt alt du skal. Se gjennom bevegelsene dine i mobilbanken de siste månedene, da ser du hva du har brukt penger på. SIFO har laget budsjett på hva en person i din situasjon bruker i gjennomsnitt hver måned.
Boliglånskalkulator
Få finansieringsbevis
Et finanseringsbevis er en bekreftelse fra banken på at du kan legge inn bud på bolig.
Søk om finansieringsbevis i god tid før du går på visning. Da får du vite hvor mye du kan låne og hva du kan kjøpe bolig for, og du er klar til budrunde!
Husk, aldri oppgi ditt maksbeløp til megler eller selger.
Hva skjer etter du har vunnet budrunden?
- Kontraktsmøte med megler og selger. Der blir dere enige om overtakelsesdato.
- Du må sende signert kjøpekontrakt til banken.
- Banken tar kontakt for gjennomgang av det nye lånet.
- Du får varsel når lånepapirene er klar for signering.