Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Artikler for bedrift / Raw Ocean Lodge forventer stor vekst i de kommende årene – Nå er det bare å brette opp ermene!
Gode kompanjonger: fv. bedriftsrådgiver i Skudenes & Aakra Sparebank Jonas Simonsen sammen med to av eierne i Raw Ocean Lodge,  Børge Skeiseid Gullesen og Jan Thomas Rantaniitty.

Raw Ocean Lodge forventer stor vekst i de kommende årene – Nå er det bare å brette opp ermene!

Hverken manglende egenkapital eller tidligere gründererfaring skulle være til hindring da fire kompiser gikk sammen for å skape Karmøys mest unike reiselivsopplevelse. 

Gode kompanjonger: fv. bedriftsrådgiver i Skudenes & Aakra Sparebank Jonas Simonsen sammen med to av eierne i Raw Ocean Lodge,  Børge Skeiseid Gullesen og Jan Thomas Rantaniitty.
Gode kompanjonger: fv. bedriftsrådgiver i Skudenes & Aakra Sparebank Jonas Simonsen sammen med to av eierne i Raw Ocean Lodge,  Børge Skeiseid Gullesen og Jan Thomas Rantaniitty.

– Vi er stolte over hva Raw Ocean Lodge har fått til for lokalsamfunnet, sier Jonas Simonsen, bedriftsrådgiver i Skudenes & Aakra Sparebank.

I dag er Raw Ocean Lodge et kjent konsept for de fleste haugalendinger – men spoler man fem år tilbake, er det nok ytterst få som hadde sett for seg at et nedlagt leirsted på Sørvest-Karmøy ville bli en populær reiseattraksjon verden over. 

For surfeglade Jan Thomas Rantaniitty, var det derimot ingen tvil om hva den skjulte perlen på Sør-Karmøy hadde å by på. 

Etter å ha reist en del i forbindelse med surfingen, var det spesielt én tanke han ikke kunne legge fra seg. «Hvorfor skal ikke verdens kuleste reiselivsplass være på Sandve?».

«Fremtiden er nå, hvem er med?»

Da Skaarnesheimen ble lagt ut for salg en høstdag i 2017, var Rantaniitty rask med å kontakte kompisgjengen for å spørre om de ønsket å ta del i prosjektet. 

– Det var snakk om en eiendom på 40 mål, så vi visste hva den kostet, men vi ante ikke hvordan vi skulle få tak i penger til å kjøpe, sier Rantaniitty.

Vi hadde heller ingen egenkapital å gå inn med, legger en av medeierne, Børge Skeiseid Gullesen til. 

Med tomme lommer og en stor visjon om å skape et kulturrikt reisemål med alt fra overnatting og lokale matopplevelser, til spennende aktiviteter som surfing, yoga og SUP-utforsking, tok de kontakt med Skudenes & Aakra Sparebank. 

Tanken var at en lokalbank ville ha større forståelse for hva de prøvde å få til, og at konseptet kunne være med på å skape ringvirkninger i bygda. 

– Det var aldri aktuelt å gå til andre banker enn Skudenes & Aakra Sparebank. Vi ønsket å få med lokalbanken fordi det var et prosjekt som handlet om å utvikle samfunnet her ute og gjøre det mer attraktivt å både bo og leve i, sier Rantaniitty.

Aldri vært redd for å tape penger

Kort tid etter møtet med banken, fikk de klarsignal. 

– Med de premissene vi hadde uten egenkapital vet jeg ikke om vi hadde fått med oss de store bankene – da måtte vi nok ha gjort andre grep. Lokalbanken tok en sjanse på oss, og vi hadde nok ikke vært her vi er i dag uten den sjansen, sier han.

– Vi så at de var villige til å ta en risiko, og de «la seg selv i potten». Det er helt klart at det betyr mye. Konseptet deres handlet ikke om å tjene penger fra dag én, sier Simonsen.  

Rantaniitty og kompisene var inneforstått med arbeidet som måtte legges til grunn. For å finansiere prosjektet ville de starte «Raw Test Lab», hvor bærekraftige, innovative selskaper kunne teste ut produktene sine i de værharde omgivelsene rundt eiendommen.

De nye gründerne sto likevel ovenfor en tøff start.- En ting er å ha en fengende pitch med vindmaskin for å overbevise folk, men en annen ting er å stå inne for det som blir sagt. Det ligger mye hardt arbeid bak og regningene falt inn fra dag én, men vi er stolte over at vi ikke gikk vekk i fra den visjonen som ble presentert på møtet, og at den fortsatt er der den dag i dag. Vi har bygget stein for stein, og det har blitt til det prosjektet som vi lovte at det skulle bli, sier Rantaniitty. 

Naturnært

Raw Ocean Lodge byr på spennende overnattingsmuligheter bare noen få meter fra havet.

IMG_6943

Kortreist ga mersmak

Han forklarer at Skudenes & Aakra Sparebank har vært en viktig sparringspartner i prosjektet. Gjensidig forståelse og åpen kommunikasjon underveis har ført til god samhandling mellom banken og Raw Ocean Lodge.

– Det har aldri vært bekymringer så store at det har gått utover nattesøvnen, forteller Rantaniitty. 

Heller ikke under koronapandemien var engstelsen stor. Da flere bedriftsarrangementer ble avlyst, og konserter og overnattinger måtte trappes ned som følger av restriksjonene, valgte de å satse på nye områder. Løsningen ble en sommerkafé med servering av hjemmelagde delikatesser laget av lokale råvarer. 

– Da koronapandemien kom ble alt snudd på hodet, og plutselig ble fokus på hjemmemarkedet det viktigste. Vi så for oss at det kom til å bli en rolig tid, men sommerkaféen gikk over all forventning, sier han. 

Nysatsingen førte til et rekordår for Raw Ocean Lodge, og den store pågangen åpnet opp for flere arbeidsplasser i lokalmiljøet.

– Folk over hele verden sender inn søknader og forteller at de har lyst til å jobbe her. Det er kjekt å kunne drive samfunnsbygging og ansette lokale samtidig som vi tar inn folk fra andre deler av verden. At vi har blitt en arena der vi har en attraktiv arbeidsplass for unge folk er kanskje det vi er mest stolte over, sier Rantaniitty.

Veien til vidunder-gründer

  • Ha gnisten til å bruke masse tid (ja, det kan være kjedelig).
  • Lag en tydelig forretningsplan.
  • Ha helst litt egenkapital og tålmodighet om ting tar litt tid (og ting tar alltid tid).
  • Sett opp et realistisk budsjett på både kort og lang sikt.
  • Ingen suksess uten risiko – bare tenk grundig gjennom risikoen.
  • Skaff deg en god regnskapsfører, gjerne med
    tweed-jakke.
  • Til slutt: Snakk med oss! Vi koser oss når folk starter noe nytt og spennende, og vil gjerne hjelpe deg på reisen.

Gründ i vei, gründer!

En lys fremtid i vente

I sommer sysselsatte selskapet totalt 18 lokale medarbeidere. Skudenes & Aakra Sparebank er imponerte over utviklingen.

– For oss som bank er det viktig å se at entusiasmen er der, og at dette er folk som brenner etter å skape mer. Det som har trigget oss er at de er veldig opptatt av den lokale verdiskapningen, og at de har en solid plan på alt de gjør. Vi er opptatt av å ha et bærekraftig lokalsamfunn, og det er Raw Ocean Lodge absolutt en bidragsyter til, sier Simonsen. 

Rantaniitty røper at det er en spennende fremtid i vente. I tillegg til å ha fått med flere investorer på laget, ekspanderer de overnattingsmulighetene med 9 nye rom. Dette vil gi en overnattingskapasitet på inntil 36 personer. 

– Med høyere overnattingskapasitet sikter vi oss mer inn mot bedriftsmarkedet. Vi ønsker at bedrifter og de ansatte som kommer på teambuilding eller ledersamlinger skal få en totalopplevelse som også inkluderer overnatting og frokost. Allerede i september kommer det folk fra Japan og USA som skal ha styremøter her med 5 retters middag og overnatting, og bookinger til årets julebordsesong er allerede godt i gang, forteller han. 

Flere prosjekter på gang: Det er mye som planlegges hos Raw Ocean Lodge, og til neste sommer forventes det flere Wow-faktorer.
Flere prosjekter på gang: Det er mye som planlegges hos Raw Ocean Lodge, og til neste sommer forventes det flere Wow-faktorer.

Men det er ikke bare bedriftsarrangementer det fokuseres på. Gründerne er i full gang med planlegging av neste års «wow-faktor», og på Raw Test Lab forventes det å skje stor vekst. 

– Det kommer til å skje veldig mye kult på den fronten også, og vi ønsker å få med oss enda flere av Norges største og mest innovative selskaper. I tillegg har vi lyst til å satse på noe stort som for eksempel festival.

– Dette er et livsprosjekt som betyr utrolig mye for oss, og det har vi vært veldig tydelige med i valget av investorer og bankforbindelse. Det er kjekt at vi har fått med oss noen som forstår verdien av å starte en slik plass som dette, og hva det betyr for ressursene i området å ha et godt kulturtilbud, sier Rantaniitty. 

Har dette prosjektet åpnet opp for at flere i nærmiljøet er villige til å satse på gründervirksomhet?

– Vi opplever at det er en varm vind rundt spennende prosjekter – spesielt på Sør-Karmøy. Det er en sinnsyk optimisme, og jeg føler vi er med på å sette tanken om at det er mulig å få til kule ting på bygda, sier Rantaniitty.

For Skudenes & Aakra sparebank har det vært en spennende prosess å få være med på Raw Ocean Lodges reise. 

– Et slikt prosjekt som dette ligger det timesvis med dugnadstimer og egeninnsats bak hvor gründernes egen involvering har vært avgjørende for de resultatene som er oppnådd. Simonsen applauderer gjengen og gleder seg til fortsettelsen.

Tekst og foto: Ingrid Elise Eriksen

 

Jonas Simonsen

Snakk med oss om din gründeridé eller bedrift

Gi oss tilbakemelding