Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Tips til trygg Black Week og julehandel
Rådgiver Birgith på julepyntet kontor

Tips til trygg Black Week og julehandel

Det er mange smishing og vishing forsøk i omløp for tiden. Mye tyder på at det vil ta seg kraftig opp i forbindelse med Black Week siste uka i november og kommende julehandel.

Smishing er svindelforsøk via sms. Handler du på nett er du vant med å få SMS fra Posten, Bring eller PostNord om å spore eller hente pakken. Svindlerne utnytter at mange venter på slike SMS og sender ut meldinger på lykke og fromme til alle mulige mobilnumre hvor de utgir seg for å være nettopp Posten, Bring, PostNord eller andre kjente aktører. Kanskje det står noe om manglende porto og link til å betale? Lar du deg lure og klikker på linken? Det er akkurat det de håper på. Ikke la det være deg som blir lurt.

Vishing er svindelforsøk via telefon. Svindlere ringer gjerne fra «Kripos, Politiet eller banken» og skaper et tillitsforhold med deg. Kanskje de ber deg bekrefte navn, nummer og adresse. Og når du begynner å stole på dem, begynner de å be om passord, koder og slik informasjon som du aldri må dele med andre.

I tillegg er det alltid svindelforsøk i omløp på e-post og i sosiale medier. Får du link i SMS eller e-post om å hente pakke med informasjon om manglende porto? Tenk deg om flere ganger før du trykker på linken. Får du tilbud i sosiale medier som er for gode til å være sanne, så er det som regel svindelforsøk.

Kanskje du skal legge innkjøpene lokalt i år? Nå er mange av julemarkedene og julebyene i ferd med å åpne rundt oss og du får med ekte julestemning på kjøpet.

Med ønske om god og trygg handel fra oss i Skudenes & Aakra Sparebank.

Bankansatt og kunde med mobil

Gode råd for å unngå å bli svindlet

Ta innersvingen på svindlerne med disse rådene fra oss.

Gi oss tilbakemelding