Ida og Tove vant Karmøyfiskaren 2024
Årets vinnere av Karmøyfiskaren er fotograf Ida Kristin Vollum og fotograf og forfatter Tove Virata Bråthen, som gjennom flere tiår har markedsført Karmøy gjennom flotte og inspirerende bilder.
Paret er bosatt i Sævelandsvik og har de siste 20 årene gitt ut flere bøker som viser Karmøy fra sin beste side.
Det siste året har de også vært involvert i prosjektet Panoramahyttene på Sandhåland, der bildene til Ida har spilt en viktig rolle for å vise hva både hyttene og Sandhåland har å by på.
For et par uker siden fikk de den hyggelige telefonen fra markedssjef i Skudenes & Aakra Sparebank, Nina Høybakk, om at det var nettopp de som var blitt valgt ut som årets Karmøyfiskar. Duoen beskriver det som en uventet, men fantastisk telefon å få på en helt vanlig hverdag.
– Det er rørende at noen ser verdien av og setter pris på arbeidet vi har gjort gjennom så mange år, og spesielt at de har sett viktigheten av oss som team, med samspillet mellom tekst og foto, forteller Tove.
– Et unikt samspill
For nettopp dette unike samspillet, har hatt stor betydning for hvorfor akkurat Ida og Tove stakk av med årets pris.
– Ida og Tove har de siste 20 årene brukt bilder og tekst for å vise Karmøy fra sin beste side, både når det gjelder natur og lokalsamfunnet, i form av utgitte bøker, bilder og ikke minst prosjektet med Panoramahyttene på Sandhåland. Det unike samspillet mellom bilder og tekst har spilt en stor rolle i den gode markedsføringen av Karmøy, sier banksjef May Bente Olsen.
Paret har tenkt en del på hva de skal bruke premien på 60 000 kroner på, uten at de helt har bestemt seg ennå. Men én ting er de sikre på:
– Det blir hvertfall en ferietur der vi kan få tid for oss selv og slappe av, smiler Ida.
– Karmøy har så mye å by på
For både Tove og Ida har nærheten til havet og naturlandskapet på Karmøy vært en viktig del av inspirasjonen for å drive med arbeidet de gjør. Tove er oppvokst i Buvik, mellom to av de kanskje viktigste historiske stedene på Karmøy – Avaldsnes-området og gruvene på Visnes. Men det var først da hun kom tilbake fra studier og arbeid i Nord-Norge, at hun fikk øynene opp for Karmøy.
– Da jeg kom tilbake kunne jeg se Karmøy med helt nye øyne og forstå hvilken fantastisk plass dette er. Jeg så at vi har enormt mye å by på og vise frem, og dette ga både motivasjon og inspirasjon til de ulike prosjektene vi har jobbet med gjennom årene, forteller hun.
Utvalg av utgitte bøker
Haugalandet – tegnet med lys (2006)
Skudesneshavn – et fotoessay til en liten, hvit og vakker by (2007)
Karmøy – som brekker av storm (2010)
Nordsjøvegen – en reise i vakkert kystlandskap (2013)
Foto: Ida Kristin Vollum – Vestfoto
Ida, som er oppvokst i Eggkleiva i Skaun kommune sør for Trondheim, kom til Karmøy i 1998, der hun møtte Tove i 2003. Hun fikk låne kameraet til Tove, og det skulle vise seg at hun hadde et naturtalent for fotografi og et helt spesielt øye for lys og landskapsfotografi. I dag er det derfor Ida som er fotografen i duoen, mens Tove skriver tekster – og det er nettopp samspillet mellom tekst og bilder som er en så viktig del av historiefortellingen.
Også for Ida har naturlandskapet på Karmøy vært en viktig del av inspirasjonen og motivasjonen.
– For meg startet fotograferingen som terapi i forbindelse med helseproblemer og jeg hadde en sterk dragning mot havet, kysten og det maritime landskapet. Jeg er spesielt opptatt av lys og hvordan man kan bruke lyset i bildene, og her på Karmøy skifter været så fort at det både er inspirerende og utfordrende å ta bilder. Karmøy er så mye mer enn bare strender, forklarer hun.
Kortreist opplevelse på Sandhåland
Parets nyeste prosjekt er Panoramahyttene på Sandhåland Camping, der de har vært involvert fra starten i roller fra prosjektledelse og interiørdesign til fotografering og markedsføring av prosjektet. Også dette prosjektet startet med kjærligheten for det vakre kystlandskapet på Karmøy.
Paret har siden 2017 hatt en blomstrete campingvogn, som kanskje flere kjenner igjen, like ved der Panoramahyttene er i dag. Samarbeidet mellom Tove, Ida og Ronny Solbakken begynte etter at sistnevnte overtok driften av Sandhåland Camping i 2020.
– Vi hjalp ham med nettsider og sosiale medier som Instagram og Facebook for å markedsføre campingen, og antallet gjester økte raskt. Og når arbeidet med Panormahyttene startet i august 2023 delte vi aktivt og ga informasjon om prosjektet. Innimellom tenkte vi at det kanskje ble delt litt for mye, men det har skapt et stort engasjement og folk likte å følge med. Og det fantastiske fotoblikket til Ida har vært avgjørende i markedsføringen, forteller Tove.
Bookingen i Panoramahyttene, der man har over 180 grader panoramautsikt over kystlandskapet på Sandhåland og havet utenfor, startet opp 22. januar i år.
– Det er kjekt å se at også Karmøybuen benytter seg av tilbudet, spesielt i ukedagene. Panoramahyttene er en kortreist, miljøvennlig og fantastisk opplevelse, avslutter Tove.
Om prisen
Karmøyfiskaren gis til personer, organisasjoner eller grupper som har markedsført Karmøy på en positiv måte. Prisen er på 60 000 kroner i tillegg til en statuett og diplom. Statuetten er en miniutgave av «Mann i båt» av billedhogger Svein Magnus Håvardstein. Originalen står i Åkrehamn sentrum. Årets utdeling foregår under åpningen av Skudefestivalen 4. juli.
Prisen deles ut av Skudenes & Aakra Sparebank. Representert i juryen er Karmøy Kommune v/kultursjef John Arve Hveding, Haugesunds Avis v/ Ruth M. Sunnanå Sveistrup, og Skudenes & Aakra Sparebank v/nestleder i styret Hans Jacob Sæther, banksjef May Bente Olsen, markedssjef Nina Høybakk og Irene Hansen.
Tidligere vinnere
Leiv Ove Andsnes, Lasse Pedersen, Marit Synnøve Vea, Aleksander Hauge, Skudefestivalen, Johannes Solstad, Tinney Rasmussen, Oddvar Andreassen, Skudenes Skole og Fritidspark, Sommergospel, Åkrehamn Trålbøteri, Ole Jakob Vorraa, Karmøy Gospelfestival, Skudeneshavn Handelstandsforening, Kaare Ness, Paul Stol, Karmøy Svømmeklubb, Kopervik Festival, Fiskeridagene på Åkra, Jostein Grindhaug, Karmøy Kulturskole, Synnøve Ånensen, John Rullestad, Stian Vikra, Slogmåkane, Solstein /innebandylaget, Jesper Saltvig Pedersen, Foreningen Gamle Skudeneshavn, Koronateamet i Karmøy Kommune, SILK – Skudenes Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival og sist i 2023 ble prisen tildelt Avaldsnes Idrettslag.