Gå til sideinnhold
hender som holder kort og taster på bærbar pc

Gode råd for å unngå å bli svindlet

Vi oppfordrer alle kunder til å være ekstra påpasselige mot forsøk på svindel. Det beste rådet for å unngå å bli svindlet er:

Ikke oppgi BankID-koder, passord, kort- eller kontoinformasjon til andre.

Flere gode råd

  • Banken vil aldri be deg oppgi koder eller passord. Er du i tvil om det er banken som kontakter deg? Ta kontakt med oss før du foretar deg noe. Andre instanser som Kripos og Politiet misbrukes også i svindelforsøk.
  • Sørg for å bytte passord på mail, sosiale medier og andre kontoer jevnlig. Unngå å ha samme passord flere steder. Bruk totrinns pålogging der det er mulig.
  • Mistenker du at en mail eller sms er et svindelforsøk? Ikke svar eller klikk på lenker, slett!

  • Ikke still kontoen din til disposisjon for overføringer fra ukjente. Det kan være straffbart.
  • Svindel via sosiale medier øker. De lokker med kjærlighet eller store gevinster i investeringsmarkedet. Ikke la deg lure.
  • Vær obs ved netthandel og forsikre deg om at nettsiden er trygg å handle på.

Utvalgte svindeltyper:

  • Spoofing: Svindlere ringer fra et nummer som du kjenner igjen som for eksempel bankens «telefonnummer». Men de har brukt en teknikk for å maskere sitt egentlige nummer. Formålet til svindlerne er å lure deg til å oppgi bankhemmeligheter som brukernavn, passord og BankID-koder. Vær skeptisk til uventede henvendelser, legg heller på og ring banken direkte.
  • SMS og e-post: Svindlere sender sms eller e-post som kan se ganske troverdig ut fra leverandører som Posten, Netflix, banken etc. Ofte skremmer de med at noe haster å fikse, en pakke som venter, betaling som mangler og slikt. Samt legger ved en link du må trykke på for å fikse problemet. Ikke trykk på linker som dette. Ta kontakt med leverandøren direkte og hør om det er reelt hvis du er i tvil.
  • Vishing: Svindlere forsøker å hente ut personlig informasjon fra deg. Mens smishing benytter seg av SMS, bruker vishing telefonsamtale til å svindle offeret. Det finnes flere varianter av denne svindeltypen, alt fra de helt enkle der svindlerne ringer med skjult nummer og utgir seg fra å være en andre enn de er, til de mer avanserte der man kombinerer spoofing med fordreid stemme for å kunne etterligne en annen person. Jo flere elementer som brukes i vishing-angrepet, jo vanskeligere er det for mottakeren å avsløre svindelen.
  • Investeringsbedrageri: Svindlere forsøker å lure deg til å investere penger i noe som skal gi stor avkastning. De kan gjøre det via annonser som dukker opp i sosiale medier eller på andre nettsteder. Tidsfristen kan være kort og du tvinges til å bestemme deg fort. Eller de kan bygge opp et tillitsforhold over tid for så å lure deg. Ikke tro på noe som er for godt til å være sant.

Gi oss tilbakemelding