Gå til sideinnhold
Hjem / Livet ditt / Tøffe tider / I trange tider er det godt med en hjelpsom bank
K_Lange_22_10_SKUDE_AAKRA_0044

I trange tider er det godt med en hjelpsom bank

Jo vanskeligere det er å snakke om økonomi, jo viktigere er det.

Det er ikke alltid enkelt å snakke med noen når du opplever økonomiske utfordringer. Men vår anbefaling er at jo raskere du tar tak i det, jo bedre er det for deg. Noen konkrete råd:

  • Sliter du med å betale regninger kan du forsøke å kontakte dem du skylder penger for å høre om du kan få til en avtale om nedbetaling eller utsette betalingen.
  • Ser du at inntekten din reduseres, så ikke forsøk å dekke inntektstapet med kredittkort eller forbrukslån. Der er renten skyhøy og du bør derfor unngå slike løsninger.
  • Sliter du med å få endene til å møtes kan det være på tide å bestille et møte med rådgiveren din i banken. Sammen kan dere gå gjennom inntekter og utgifter og prøve å lage en plan videre framover.

Spare til bufferkonto

Dette er viktig. Å ha en buffer på gjerne 30.000 kroner i reserve til uforutsette ting gjør livet ditt enklere og hverdagen tryggere. Gjør det til en vane å sette av på en egen bufferkonto på samme dato du får lønn eller stønad inn på konto.

bildet viser utsnitt av regn i solskin

Få oversikt over inntektene

Lag en liste over månedlige inntekter som lønn, barnetrygd, husleieinntekter og det du kjenner til kommer inn på kontoene dine.

Få oversikt over utgiftene

Lag også en oversikt over faste utgifter som avdrag på lån, strøm, nettverk, faste abonnementer og andre ting du betaler eller har avtale på.

Lag et budsjett

I budsjettet summerer du inntekter og utgifter og ser hva du har igjen til å leve for. Dette skal dekke levekostnadene dine. Mat og klær og slikt. Ser du at du får mindre inn enn det som går ut? Da må du ta grep.

Betal det viktigste først

Har du lån med dyr rente eller statlige krav som bøter eller avgifter bør du kvitte disse først. For andre lån kan du søke om avdragsfrihet en periode eller forlenge nedbetalingstiden.

Samle lånene og ta kontroll

Har du mange lån hos ulike kredittinstitusjoner anbefaler vi å samle lånene i ett lån. Det kaller vi å refinansiere. Dette er noe vi i banken kan se på sammen med deg. Bestill en time til gjennomgang om du trenger det.

Trenger du gode tips?

Du har kanskje god økonomi, men trenger noen tips for å skaffe deg bedre oversikt.
Vi har har autoriserte rådgivere, som har kunnskap og erfaring til å se helheten i økonomien din og kan bidra med en løsning som passer for deg.

K_Lange_22_10_SKUDE_AAKRA_0660_

Få mest mulig ut av det du har

Kan du selge noe du ikke trenger lenger? Kan du spare penger på å si opp abonnementer du ikke trenger eller medlemskap du ikke bruker? Vær kreativ.

Søk økonomisk hjelp

Nav har gratis økonomi- og gjeldsrådgivning for de som trenger det. I tillegg har alle kommuner tilbud om økonomisk rådgivning for sine innbyggere. Har du store problemer og er ute av stand til å betale for deg kan du søke om gjeldsordning fra det offentlige.

Arbeidsledig eller permittert?

Står du i en situasjon der du plutselig må klare deg med lavere inntekt? Å miste jobben eller bli permittert fører til mange endringer i hverdagen. Ta noen grep før det er gått for langt.

Ragnhild Eline Eng

Snakk med oss – vi hjelper deg når du trenger det.

Gi oss tilbakemelding