Gå til sideinnhold
ung kvinnelig student som holder bok og har headset rundt halsen

Studentlivet

For deg som studerer, er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.

Hvordan overleve som student?

Studietiden – den beste tiden i livet?

Vi ønsker at du skal få mest mulig ut av tiden som student, men vi vet at studietiden kan være utfordrende økonomisk. Få noen tips til hvordan du overleve denne unike tiden.

Nyrik i august og januar

I august og januar får du større utbetalinger fra lånekassen og livet er deilig. Du er nyrik og fristelsene er mange. Vi anbefaler at du fordeler beløpet utover de andre månedene, slik at du kan få ekstra glede av disse pengene hele semesteret.

Få oversikt

Hvor blir pengene av? Gå gjennom transaksjonene dine og se hva som er dine pengetyver. Trenger du alle strømmetjenestene og abonnementene? Fortjener du en brus eller mocca i kantinen hver dag?

Voksne kjedelige ting

Har du flyttet hjemmefra, bør du ha egne forsikringer. Reise- og innboforsikring er mest aktuelt hvis du bor for deg selv og leier.

Selv om økonomien er trang, vil det være digg å ha en bufferkonto til den dagen du trenger det. Sett av litt penger hver måned, så er du forberedt når mobilskjermen knuser, sykkelen blir ødelagt eller tannlegeregningen plutselig blir veldig dyr. Tannlege er ikke gratis for voksne!

Lev godt og billig

Livet trenger ikke å være grått og kjedelig med studentøkonomi. La det gå sport i hvordan du kan leve godt med lite penger. Sjekk datodisken i butikken. Følg med på tilbud. Handle brukt. Bruk biblioteket.

Ekstra inntekt? 

Hvis du ser at det blir vanskelig å leve på bare studielånet, finn måter å få inn ekstra penger på. Kanskje du har tid til en deltidsjobb? Arbeid er verdifullt økonomisk, men erfaring vil også være viktig for karrieren din videre. I tillegg vil det gi deg pensjonssparing. Vinn – vinn – vinn!

Husk likevel at det er viktig å ikke jobbe så mye at det går ut over studiene. Pass på grensene til lånekassen. Inntekt og formue kan påvirke hvor mye lån som kan bli til stipend når du tar høyere utdanning.

Gi oss tilbakemelding