Gå til sideinnhold
Hjem / Gaver og sponsing / Ildsjelprisen / Liv Hilde og Helge Tønnes er vinnere av årets Ildsjelpris.
Liv Hilde og Helge Tønnes med blomster og hederspris

Liv Hilde og Helge Tønnes er vinnere av årets Ildsjelpris.

Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker samler hver uke et stort antall ungdommer hjemme i stua på Åkra. Nå er de kåret til årets ildsjeler i Karmøy.

Ekteparet Liv Hilde  og Helge Tønnes er årets ildsjeler i Karmøy.

Det er en livsstil med et stort smil på

Liv Hilde og Helge Tønnes

Hver eneste uke fyller de stuen sin med ungdommer. Det er det mange som er takknemlig for.

Tirsdag kveld ble det klart at Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker er kåret til årets Ildsjeler i Karmøy.

Ekteparet var nominert til prisen som deles ut av Skudenes & Aakra Sparebank i samarbeid med Karmøynytt.

– Vi er veldig takknemlig for at folk setter pris på arbeidet vi gjør, sier ekteparet som mottok et hedersbevis og en sjekk på 25.000 kroner under Skudenes & Aakra Sparebank sin årlige gaveutdeling.

Mange nominasjoner

Det er ingen tvil om at det var mange som ønsket at ekteparet fra Åkra fortjente å bli tildelt Ildsjelprisen. Juryen har mottatt en lang rekke nominasjoner fra folk som mener at de fortjener å bli hedret for den store innsatsen som er langt ned blant lokale ungdommer gjennom en årrekke.
– «Jeg ønsker å nominere Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker til årets ildsjelpris. Håper de selv er klar over hvor mye de betyr for ungdom på Karmøy. Hima sjå Liv Hilde og Helge Tønnes e addle velkommne. Dei fortjener virkelig en oppmerksomhet for all arbeid de legge ned i ungdomsarbeidet på Karmøy», skrev en av dem mange innsendere.

100 ungdommer i stua

Ekteparet er blant mange først og fremst kjent for å ha et hjem der de ukentlig samler lokale ungdommer til leker, underholdning, sang, mat og andakt. På det meste har de hatt 100 ungdommer i stuen sin, der både salonger, spisebord og øvrige møbler må vike unna for å få plass til alle.
– I gjennomsnitt ligger vi på rundt 50 til 70 deltakere på en søndagskveld, forteller Helge Tønnes.
Her lar de ungdommene slippe seg løs i trygge rammer.
– Jeg har måtte be dem om å ikke stå midt på gulvet og danse. De må danse der vi har dragere, sier han og ler godt.

Liv Hilde og Helge Tønnes i sofakrok

Stort behov

Den store oppslutningen rundt samlingene hjemme hos familien Langåker utviklet etterhvert til et tilbud på bedehuset i Åkrehamn som er kalt Kafe 3:16. Denne ble etablert for seks år siden og er i likhet med samlingene hjemme hos ekteparet preget av å være et sosialt samlingspunkt der kvelden avsluttes med en andakt. Her samles rundt 170 ungdommer hver tirsdags kveld, i kjelleren på bedehuset.
– Hva sier det store oppmøtet om behovet for slike møtepunkt?
– Det er et generelt behov vi har sett over tid. Jeg er overbevist om at alle ungdommer trenger noen voksne i livet sitt, enten det er foreldre eller andre. Det handler om å tilstede for dem, sier Helge Tønnes.

Trygghet og trivsel

De forteller at flere av ungdommene kaller dem for både mamma og pappa, og at det knyttes tette bånd mellom dem.
– Det er en glede ved at en opplever tett kontakt. Men det er også en sorg ved det. Det er mange som ikke er klar over utfordringene som ligger her, sier de.
– 99 prosent av dem som kommer til oss er vanlige ungdommer med generelle utfordringer. Så er det noen som topper det med store utfordringer som kommer til syne over tid. Vi merker det gjerne ved at de blir sittende igjen når de andre har gått hjem. De spiser litt ekstra og så kommer det etter hvert frem ett eller annet, forklarer Helge Tønnes.
– Trygghet og trivsel er to faktorer vi ønsker skal være viktige hos oss. Det styrker hele mennesket om vi har disse to faktorene, forklarer Liv Hilde som tidligere har jobbet som sykepleier.
Hun understreker at når de ser ungdom som har ekstra behov for oppfølging, så knyttes det kontakt med offentlig hjelpeapparat som de samarbeider tett med.

– DNA som ligger i oss

At de ville vie livet sitt til å jobbe med ungdommer er noe ekteparet allerede bestemte seg for da de var nygifte. Begge forteller at de er oppvokst i hjem de det alltid var sosialt, og en åpen dør for andre. Slik har det også blitt hos dem, der det svært ofte er middagsgjester og folk som stikker innom i døra.
– Det er et DNA som ligger i oss begge to. Foreldrene mine og hennes hadde det slik. Det var alltid noen på overnatting, sier Helge Tønnes.
– Føler dere ikke behov noen ganger for å slå av lyset og låse døra?
– Vi gjør det av og til. Men da står de ofte utenfor døren og venter, forklare Liv Hilde og ler godt.
– Ellers er det mange som vet hvor nøkkelen til huset ligger. Det hender støtt og stadig at vi hører noen som rusler rundt i huset, og det har skjedd på netter at noe kommer og legger seg her, tilføyer mannen.

Til USA med ungdommer

Det er ikke bare hjemme på Åkra at Liv Hilde og Helge Tønnes engasjerer seg i de lokale ungdommene. I ti år på rad har de tatt dem med på leir i USA der de i løpet av 14 dager får oppleve både leir-aktiviteter og å bo hjemme hos amerikanske vertsfamilier. De siste syv årene har i gjennomsnitt 50 deltakere fra Karmøy vært med på turen.
– Det er en typisk amerikansk leir med høy intensitet og god standard på alt. Som ledere har vi kun ansvar for å være med deltakerne våres og er med dem på alle aktivitetene, sier Helge Tønnes.

God støtte

Alt ungdomsarbeidet de gjør, enten det er på leir i Amerika, i stua eller på bedehuset på Åkra foregår på dugnad. Med seg har de et knippe trofaste medarbeidere som stiller opp for å støtte både ungdommer og ekteparet.
– Det er mange som spiller oss gode etterhvert og vi kunne ikke drevet dette uten dem, sier Helge Tønnes.
I tillegg til ungdomsarbeidet de driver sammen er Helge Tønnes også aktiv som trener i Åkra idrettslag, der også ungdommene ligger hans hjerte nærest.

– Velsignet med dårlig helse

Midt oppi all innsatsen for andre, har han selv opplevd å bli rammet av alvorlig sykdom en rekke ganger. Først prolaps i nakken med påfølgende to operasjoner. I etterkant har 50-åringen på påvist ulike krefttyper tre ganger, noe som har medført svært krevende behandling. Til tross for sykdommen har han stilt opp og deltatt aktivt i det frivillige arbeidet.
– Jeg er velsignet med dårlig helse, sier han og legger raskt til at han føler seg heldig som finner mot igjen etter det han omtaler som en «dukkert».
– Han har drevet med ungdomsarbeid samtidig som han gikk på cellegiftkurer. Han ble advart mot å være med folk på grunn av infeksjoner, men det gikk fint, sier kona.

Livsstil

Hvor lenge de skal holde på med ungdomsarbeidet er så langt uklart. Paret forteller at de jobber etter en tre-års plan og at motivasjonen er på topp for å hjelpe flest mulig ungdommer.
– Det er en livsstil med et stort smil på. Det er slik vi kjenner det, sier Helge Tønnes, og holder et kjærlig tak rundt kona i armkroken.

Av: Øystein Merkesvik – Karmøynytt

Gi oss tilbakemelding