Gå til sideinnhold
Hjem / Gaver og sponsing / Ildsjelprisen / Håkon er årets ildsjel i Karmøy
Bilde av prisvinner Håkon Areklett utenfor bygning på Visnes

Håkon er årets ildsjel i Karmøy

Få kan bære tittelen som årets ildsjel bedre enn Håkon Areklett fra Torvastad. 72-åringen har vært en aktiv skikkelse i bygda helt siden han kom til Karmøy i sin spede ungdom.

Med over 300 innsendte forslag, var det ingen lett jobb for juryen å plukke ut vinneren av årets ildsjelpris. Valget falt til slutt på pensjonisten Håkon Areklett, som har vært aktiv i det frivillige arbeidet på Torvastad i en årrekke.

– Overraskende, men kjekt. Det er jo en litt blanda følelse å bli pekt ut blant så mange, men jeg er svært ydmyk, sier Areklett.

Selv har han vokst opp i Kristiansund, men kom til Karmøy og Torvastad som 12-åring. Der engasjerte han seg raskt i ungdomsklubben, som eksisterte allerede på slutten av 50-tallet.

Korps og kjærlighet

Noen år senere ble han hyret inn til å dirigere ungdomskorpset, til tross for at han ikke hadde noen erfaring med dette fra tidligere.

– Det var litt av en overgang, men «jysla» kjekt. En fin gjeng, erindrer han.

I korpset spilte også ei sjarmerende jente som senere skulle bli kona hans. Det oppsto raskt søt musikk, og sammen har de i dag tre voksne sønner med barnebarn nummer åtte på vei.

Etter å ha ledet ungdomskorpset i en treårsperiode, var Areklett med å starte opp tensing-koret «Good News» i 1970.

– Dette kom litt i kjølvannet av tensing-bølga i 1968. Jeg husker at det kom 70 stykker på den første øvelsen og 140 på den neste. Det var ikke alle som fikk plass, forteller Areklett.

Fullskala i 35 år

Flere av de eldste ungdommene ville fortsette med kor, noe som gav startskuddet til blandakoret Scala i 1990. Dette skulle Areklett ende opp med å lede i hele 35 år. I år har koret jubileum, noe som ble markert med konserten ”Salig blanding” på ungdomshuset i helgen.

– Er det noe spesielt du husker fra alle årene med korvirksomhet?

– I 1994 dro koret til London for å synge på julegrantenningen på Tralfalgar Square. Vi gikk også på musikal og så «Miss Saigon». Ellers har vi drevet litt med øyhopping og besøkt både Feøy, Røvær, Finnøy og Utsira. På sistnevnte var det helt fullt på konserten, og jeg vil anslå at halvparten av befolkningen var til stede.

Stor dugnadsånd

I voksen alder har han lagt ned utallige timer med dugnadsarbeid på aktivitetshuset, som er en viktig møteplass for lokalbefolkningen på Torvastad. Selv sier han at det er det gode samspillet med andre som gir energi til å stå på videre.

– Vi er en fin dugnadsgjeng som treffes fast en gang i måneden. Når man kan bygge noe i lag, vil folk være med.

Tilrettelegger

I dag fins det et titalls frivillige lag og foreninger på Torvastad, der Speidergruppa er blant de mest aktive. For Areklett er det viktig at alle klubbene har tilgang på gode fasiliteter.

– Nå holder vi blant annet på med loftet. Vi steller i stand et biljardbord og har kjøpt inn kafébord som kan brukes til spillekvelder og lignende. Ellers går det i rydding, maling og reparering, sier den nevenyttige pensjonisten.

I sommer venter en tur til Spania og et opphold på familiens sommerhus nord for Bergen. Men som de fleste karmøybuer trives også Håkon Areklett aller best på hjemmebane.

– Dette har vært en god plass å bo og være. Så får jeg hjelpe til at det fortsatt blir sånn, avslutter ildsjelen.

Foto/tekst: Paul André Sommerfeldt i Karmøynytt

Gi oss tilbakemelding