Årets Ildsjelpris 2011 til Per Olav Stange
Stange er en mann med mange baller i luften. Det dreier seg om alt fra Røde Kors og amatørradio til Fiskeridagene. Det er førstnevnte innsats han høster anerkjennelse for med ildsjelprisen. Det er likevel verdt å nevne radioaktiviteten og Fiskeridagene i Åkrehamn.
Ingen fritidsproblemer
– Jeg må vel kalles en ivrig radioamatør og er leder Karmøy radioklubb LA4C. Jeg har alltid hatt interessen for radio. Det begynte med walkie talkie da jeg var liten. Etterpå har jeg tatt elektronikkutdanning og nå bor jeg til og med i Radiohuset, smiler han.
Hvert år arrangeres de såkalte Fiskeridagene på Åkra. Stange har en viktig rolle der også.
– Jeg er leder for denne festivalen som er et samarbeid mellom Karmøy Røde Kors og Åkrehamn Kystmuseum, forteller han.
Stange er ikke en mann som pleier å sitte med hendene i fanget.
– Jeg kan ikke sitte i ro og må ha noe å gjøre.
Ville lære førstehjelp
Det er likevel Røde Kors som tar det meste av tiden i tillegg til jobben hos Esscom.
– Jeg ble med i Røde Kors i 1989 så det begynner å bli noen år siden. Grunnen til at jeg meldte meg inn var at jeg synes det så artig ut og at jeg ville lære førstehjelp. Det hele begynte i Kopervik hvor jeg også ble aktiv i hjelpekorpset, sier Stange.
De siste 15 årene har han vært leder for lokalforeninger av Røde Kors på Karmøy.
– I tolv år jobbet jeg for en sammenslåing av de tre lokallagene på Karmøy. Endelig i 2008 ble det vedtatt at Skudenes Røde Kors, Kopervik Røde Kors og Åkra Røde Kors skulle arbeide sammen i Karmøy Røde Kors, forteller Stange som den gang ble valgt som leder for den nye foreningen.
«Jeg liker egentlig ikke oppstandelse rundt min egen person, men stilte opp fordi det kan skape oppmerksomhet rundt Røde Kors sitt arbeid»
Utenlandsoppdrag
Stange er aktiv innen såkalt vannredning i Røde Kors. Det har blant annet brakt ham til oppdrag i utlandet.
– Etter tsunamien i Thailand i 2004 så var jeg der fire ganger. I fjor var jeg i Pakistan etter flommen. Der skulle lokale folk læres opp til å bruke Røde Kors sitt utstyr; blant annet båter. Etter krigen i Jugoslavia dro jeg på oppdrag til Sarajevo og jeg har vært i Estland og Romania for å ha opplæring i vannredning, forteller han.
I ti år har han dessuten vært med i en ressursgruppe for vannredning på landsbasis. Han har deltatt på mange store redningsaksjoner i løpet av sin tid i Røde Kors. Stange trekker blant annet fram redningsarbeidet etter Sleipner-ulykken i 1999 da 16 omkom, men 69 personer ble reddet opp av havet i live.
– Vi var ute og lette etter folk fra en liten båt, men etter hvert var været så dårlig at vi måtte gå inn til land. Deretter søkte vi etter overlevende og omkomne på land, forteller Stange som fikk 250 av 550 ildsjelstemmer på sparebankens nettsider og i Karmøybladet.