Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Ditt sikkerhetsnett i tøffe tider
Far som leker med lite barn på fanget

Ditt sikkerhetsnett i tøffe tider

Mange bekymrer seg for økonomien om dagen. Stigende renter, økte matvarepriser og en lang vinter med dyr strøm kjennes på lommeboka.

De som rammes hardest er ofte de som allerede har det økonomisk tøft fra før.

Vi har et godt offentlig helsevesen og gode velferdsordninger i Norge. Da er det lett å tenke at det ikke er noe å bekymre seg for hvis du blir syk i fremtiden. Men husk at det tar lenger tid å få hjelp, og du får langt fra det samme utbetalt hvis du blir syk over lengre tid.

Ikke glem å forsikre deg selv

Når prisene rundt oss stiger og regningene blir vanskeligere å håndtere, prøver vi å kutte kostnader. Da er det lett å se til forsikringer for liv og helse. Forhåpentligvis får du aldri bruk for dem og du ser ikke verdien så lenge du er frisk.

Slik tenker de fleste, men statistikken viser at det er større sannsynlighet for at du blir ufør enn at huset ditt brenner ned. Vi ser også at flere får kreft enn tidligere. Antallet vil fortsette å øke fordi både kvinner og menn lever lengre enn før. Hvis en helsekrise rammer deg er det godt å vite at du slipper å vente på økonomisk hjelp. Det er også noen ting det offentlige ikke hjelper deg med. Det skal vi se mer på under.

Hvem bør forsikre seg selv?

  1. Alle som ikke kan håndtere all gjeld alene om en partner faller bort.
  2. Alle som ikke klare seg på 66 prosent av inntekten sin i dag hvis de blir uføre.
  3. Alle som ikke har en god buffer ved alvorlig sykdom.

1. Hva om du sitter igjen med all gjeld alene?

En familie med to inntekter rammes hardt hvis de plutselig bare har en igjen. Klarer du å håndtere lån og andre forpliktelser hvis det skjer med deg? Gjelden forsvinner ikke og regningene fortsetter å komme. Hva om huset må selges og barna må flytte?

Dette er nettopp slike situasjoner en livsforsikring er der for. Den gjenværende parten får utbetalt en engangssum som gjør det mulig å leve som før i en tung sorgprosess. Når du kjøper livsforsikring, tar du ansvar for den økonomiske fremtiden til familien din.

Hvis du bor alene og all gjelden står på deg, trenger du ikke livsforsikring.

2. Klarer du deg med bare 66 prosent av inntekten din?

Med et økende antall uføre i Norge, som også blir stadig yngre, er det også all grunn til å beholde både barneforsikringen med uføredekning og egen uføreforsikring som voksen. Vet du hvordan den fungerer hvis du blir ufør?

Helt forenklet dekker NAV i dag 66 prosent av inntekten opptil 6 G (668 862 kroner), hvis du blir ufør. Det betyr at du maksimalt får 441 448 kroner. Klarer du deg på det? Husk at hvis du tjener mer enn 6 G taper du enda mer som langvarig syk.Som ung ufør uten å være etablert i arbeidslivet er det enda verre. Da kan du bli minstepensjonist med en utbetaling på rundt 300 000 kroner i året fra NAV. Boligdrømmen, ferier og mange gleder i de unge etableringsårene må vike.

Still deg derfor spørsmålet: Klarer du deg på kun 66 prosent av lønna di i dag? Eller hva hvis barnet ditt blir syk før han eller hun er gammel nok til å jobbe?

3. Har du en god nokk buffer hvis du blir alvorlig syk?

Det er ikke kjekt å tenke på at du kan bli alvorlig syk. Samtidig er dette mye vanligere enn vi tror. Med en forsikring for kritisk sykdom kan du velge å få utbetalt en valgfri engangssum mellom 100 000 kroner og 20 G hvis du får en av 20 diagnoser. Pengene gir deg frihet til å klare deg økonomisk i en periode, og kan blant annet brukes til tester og utredning hos private leger, opplevelser med familien eller avlastning av fysiske oppgaver som husvask, barnepass og mye mer. Du velger. Utbetalingen kommer raskt etter du har fått diagnosen, slik at du slipper å bekymre deg.

Noe er bedre enn ingenting

I tider hvor økonomien er ekstra sårbar, er det viktig å huske at litt forsikring er bedre enn ingenting. En god rådgiver kan finne løsninger slik at du kan beholde forsikringene også når lommeboka er strammere enn før.

Torill Solvig olsen

Noe er bedre enn ingenting. Vi hjelper gjerne med gode løsninger.

Gi oss tilbakemelding