Gå til sideinnhold
Hjem / Aktuelt / Alt om boligkjøp
avdelingsleder Marit Dahl Lund sitter i bankens loungeområde

Alt om boligkjøp

En personlig rådgiver er med gjennom hele prosessen. Vi vil gi tryggheten du trenger.

Hva avgjør hvor mye du kan låne?

Egenkapital

Du må ha 15% egenkapital når du skal kjøpe bolig. Det er helt enkelt penger du har spart opp enten på konto eller BSU. For å regne ut hvor mye du kan kjøpe for, kan du ta beløpet du har spart og dele på 0,15. Tallet som dukker opp gir deg en pekepinn på hvor mye du kan kjøpe for.

Kausjon

Å kausjonere innebærer at en stiller sikkerhet (som regel i form av pant i bolig) for en annen persons låneavtale. Det vanligste er at foreldre, eller tilsvarende nære, kausjonerer for barn slik at de har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet selv om de ikke har spart opp nok egenkapital. Når du kausjonerer tar du ett stort ansvar, det innebærer i ytterste konsekvens at du er ansvarlig for den del av lånet som du kausjonerer for, dersom låntaker unnlater å betale. Snakk gjerne med oss dersom dere har spørsmål om kausjon eller alternativer til kausjon.

Betalingsevne

Betalingsevne sier hvor mye du kan låne ut i fra inntekten og kostnadene du har. Vi må regne ut hvor mye du kan klare å betale i renter og avdrag i tillegg til alle de andre faste kostnadene du har, ja faktisk er vi pålagt å sjekke at du tåler 5% renteøkning på lånet ditt. 

Gjeldsgrad

Du kan ikke låne mer enn 5 ganger inntekten. Hvis dere er to som skal låne, er det samlet inntekt som brukes i beregningen. Gjelden inkluderer alle lån som for eksempel studielån, billån og kreditter, ikke bare boliglån.

Finansieringsbevis

Et finanseringsbevis er en bekreftelse fra banken på at du kan legge inn bud på bolig.

For å få et finansieringsbevis må du ta kontakt med oss slik at vi sammen kan se hvor mye du kan låne.

Husk å ikke oppgi hvor mye finansieringsbeviset ditt er på til meglere i en eventuell budrunde.

Spare opp egenkapital

Det lureste du kan gjøre mens du venter på at du kan kjøpe din egen bolig, er å spare opp egenkapital. Vi anbefaler at du sparer i BSU. Da får du bankens beste rente og skattefradrag.

Budsjett

Det er alltid lurt å sette opp et budsjett når du planlegger å ta opp et lån. Her finner du en budsjettmodell som vi anbefaler og bruker. Du kan justere inntekt, sparing og andre faktorer, og se hvordan det spiller inn på din økonomi.

Budsjettet er laget av SIFO (statens institutt for forbruksforskning).